Saulės elektrinių istorija

Alytuje Druskininkuose Kaune Klaipėdoje Marijampolėje Panevėžyje Šiauliuose Utenoje Vilniuje

Saulės energijos technologija naudojama jau daugelį amžių, o pirmieji jos panaudojimo būdai siekia VII amžių. Tačiau tik XIX-XX a. saulės energija pradėta plačiai naudoti kaip alternatyvus energijos šaltinis. Saulės energijos technologija per daugelį metų nuolat tobulėjo, diegdama naujas inovacijas ir pasiekimus. Saulės energija tampa vis efektyvesnė, ekonomiškesnė ir patikimesnė. Per pastaruosius kelis dešimtmečius daugybė įvairių saulės energijos technologijų pasiekimų leido pasiekti geresnių rezultatų ir sumažinti išlaidas.
Pirmoji didelė pažanga buvo polikristalinio silicio elementų, kurie dabar plačiai naudojami daugelyje saulės energijos įrenginių, sukūrimas. Šio tipo elementai yra efektyvesni ir pigesni už tradicinius monokristalinio silicio elementus. Kita didelė pažanga – plonasluoksnių fotovoltinių elementų (FV) technologijos sukūrimas, kai saulės šviesai paversti elektra naudojami itin ploni puslaidininkinių medžiagų sluoksniai. Ši technologija dabar plačiai naudojama mažuose nešiojamuosiuose prietaisuose, kuriuos maitina saulės energija.
Per visą savo istoriją saulės energijos technologija patyrė nemažai evoliucijų ir patobulinimų, kad taptų efektyvesnė ir ekonomiškesnė. Šiandien saulės energija yra vienas populiariausių atsinaujinančios energijos šaltinių, kurį naudoja namų savininkai, įmonės, vyriausybės ir institucijos visame pasaulyje.
Saulės energija veikia saulės šviesą tiesiogiai paverčiant elektros energija. Tai daroma naudojant fotovoltinius (PV) elementus, kurie įrengiami ant stogų arba laukuose, kad gaudytų saulės spindulius ir gamintų energiją. Tobulėjant saulės energijos technologijoms, jos tampa vis efektyvesnės ir ekonomiškesnės. Šiuo metu daugumos sistemų vidutinis naudingumo koeficientas yra apie 20-25 %, o tai reiškia, kad iš kiekvieno 1 kW pagamintos energijos saulės sistema pagamina 2,5 kW galios.
Saulės energija yra švarus ir atsinaujinantis energijos šaltinis, nesukeliantis jokių išmetamųjų teršalų ar kitų šalutinių produktų. Be to, ji yra palyginti mažai prižiūrima ir neturi judančių dalių, o tai reiškia, kad ją reikia mažiau remontuoti ir prižiūrėti. Be to, saulės energijos sistemos gali gaminti energiją dieną ir naktį, jei tik yra saulės šviesos, kurią galima fiksuoti.
Be šių technologinių naujovių, saulės energija taip pat tampa ekonomiškesnė dėl patobulintų gamybos procesų ir masto ekonomijos. Tobulėjant saulės energijos technologijoms, išlaidos nuolat mažėja, todėl šis energijos šaltinis tampa vis patrauklesnis daugeliui namų savininkų ir įmonių.
Saulės energijos ateitis atrodo šviesi, nes dėl technologijų pažangos ji ir toliau tampa prieinamesnė ir ekonomiškesnė. Saulės energija tampa vis populiaresnė visame pasaulyje, o tokios šalys kaip Vokietija ir Kinija daug investuoja į saulės energijos infrastruktūrą. Kadangi saulės energija ir toliau tampa vis efektyvesnė, patikimesnė ir ekonomiškesnė, ji taps dar patrauklesnė kaip alternatyvus energijos šaltinis tiek namams, tiek įmonėms.
Apskritai saulės energija nuėjo ilgą kelią ir dabar yra vienas patikimiausių atsinaujinančiosios energijos šaltinių daugeliui namų ir įmonių. Tobulėjant technologijoms, ji taps dar patrauklesne galimybe mažinti mūsų priklausomybę nuo iškastinio kuro ir saugoti aplinką. Turėdama visus savo privalumus, saulės energija greitai tampa pageidaujamu energijos šaltiniu daugeliui žmonių, norinčių sumažinti poveikį aplinkai ir tuo pat metu mėgautis patikima energija. Pasiekus pažangą saulės technologijų srityje, dabar iš saulės energijos sistemų galima pagaminti daugiau energijos nei kada nors anksčiau, o kai kuriais skaičiavimais, ateityje saulės energija galėtų užtikrinti daugiau nei trečdalį pasaulio elektros energijos. Saulės energija yra čia ir toliau, o jos ateitis atrodo šviesesnė nei bet kada anksčiau!

Related Posts